Kokosowy pudding z tapioki
0

Pudding z tapioki to prawdziwy łamacz serc.

Deser jest bezglutenowy i ma mało kalorii.

Ma znikome ilości węgli,białka i nie zawiera cholesterolu.

 

Tapioka to skrobia z bulwy manioku,taki brazylijski odpowiednik naszej skrobi ziemniaczanej.

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • Pół szklanki wody
  • Miód,ksylitol lub inny słodzik
  • 1/3 szklanki tapioki
  • Garść truskawek
  • Orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

 

Zamoczyć tapiokę na 1h w mleku kokosowym,następnie gotować przez 15-20 minut z dodatkiem wody i słodzika.Wylać ciepłą kleistą tapiokę do pojemniczków,pozostawić do ostygnięcia.W tym czasie zmiksować truskawki i wlać na wierzch puddingu z tapioki.

Wstawić na pare godzin do lodówki.

Wierzch udekorować według uznania. (orzechy,wiórki kokosowe)

Smacznego !

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.