Pudding z tapioki to prawdziwy łamacz serc.
Deser jest bezglutenowy i ma mało kalorii.
Ma znikome ilości węgli,białka i nie zawiera cholesterolu.
Tapioka to skrobia z bulwy manioku,taki brazylijski odpowiednik naszej skrobi ziemniaczanej.
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- Pół szklanki wody
- Miód,ksylitol lub inny słodzik
- 1/3 szklanki tapioki
- Garść truskawek
- Orzechy i wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
Zamoczyć tapiokę na 1h w mleku kokosowym,następnie gotować przez 15-20 minut z dodatkiem wody i słodzika.Wylać ciepłą kleistą tapiokę do pojemniczków,pozostawić do ostygnięcia.W tym czasie zmiksować truskawki i wlać na wierzch puddingu z tapioki.
Wstawić na pare godzin do lodówki.
Wierzch udekorować według uznania. (orzechy,wiórki kokosowe)
Smacznego !