Przepis na ciasto marchewkowe:
Co potrzebujesz?
Skład:
(forma o średnicy: 18 cm lub 26 cm)
4 jajka
2 średnie marchewki
200 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
100 g brązowego cukru (zmniejszyłam, ale jeżeli chcecie, żeby było słodsze to 150 g) + 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu (można więcej) + 1 łyżeczka mielonego imbiru + szczypta kardamonu *
szczypta soli do ubicia piany z białek
krem śmietankowy:
ok. 80 g cukru pudru
serek mascarpone 2x
garść orzechów do dekoracji lub płatki róży oraz bławatek.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
-
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na gęsty kogel-mogel. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, zmielone orzechy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę – ważne, żeby odstawić mikser i za pomocą szpatułki ostrożnie wmieszać pianę w masę marchewkową.
-
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia na kratce.
-
Aby zrobić krem: Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem(ksylitol)
-
Gdy ciasto ostygnie, kroimy na pół i przekładamy kremem. Dekorujemy orzechami.
-
Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.
Chłodzimy. I gotowe 🙂
Smacznego!