Ciasto Marchewkowe
0

 

 

Przepis na ciasto marchewkowe:

Co potrzebujesz?

 

Skład:

(forma o średnicy: 18 cm lub 26 cm)

4 jajka

2 średnie marchewki

200 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów

100 g brązowego cukru (zmniejszyłam, ale jeżeli chcecie, żeby było słodsze to 150 g) + 2-3 łyżki miodu (opcjonalnie)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka mielonego cynamonu (można więcej) + 1 łyżeczka mielonego imbiru + szczypta kardamonu *

szczypta soli do ubicia piany z białek

krem śmietankowy:

ok. 80 g cukru pudru

serek mascarpone 2x

garść orzechów do dekoracji lub płatki róży oraz bławatek.

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

  1. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na gęsty kogel-mogel. Dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę, zmielone orzechy, miód, przyprawy i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę – ważne, żeby odstawić mikser i za pomocą szpatułki ostrożnie wmieszać pianę w masę marchewkową.

  2. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach C. Pieczemy przez 50 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

  3. Aby zrobić krem: Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem(ksylitol)

  4. Gdy ciasto ostygnie, kroimy na pół i przekładamy kremem. Dekorujemy orzechami.

  5. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest schłodzone.

Chłodzimy. I gotowe 🙂

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published.